Zobozdravstveni Blog

Zobozdravnik in Hrvaška

Kakšen je postopek namestitve zobnih vsadkov?

Kakšen je postopek namestitve zobnih vsadkov?

By admin on januar 15, 2019 in Zobni vsadki

Zobni ali dentalni vsadek je titanski cilinder, ki se ga kirurško namesti v kost čeljusti in služi kot zamenjava za koren izgubljenega zoba. Titan je biokompatibilen material, kar pomeni, da je biološko nevtralen. To mu omogoča, da se zrašča s kostjo čeljusti brez tveganja, da ga imunološki sistem zavrne kot tuje telo.

KAKŠEN JE POSTOPEK NAMESTITVE ZOBNIH VSADKOV?

Postopek namestitve zobnih vsadkovV primeru primanjkljaja enega zoba, se na vsadek lahko namesti krono. Na ta način bomo ohranili sosednje zobe, oz. jih obvarovali pred nepotrebnim brušenjem za izdelavo mostička. V tem primeru je namestitev vsadka kvalitetnejša in dolgoročnejša rešitev. Če je pacient nasplošno zdrav, se vsadek lahko namesti takoj po puljenju zoba (če zob še ni odstranjen). Zaradi časa, ki je potreben za izdelavo krone, se pacientu namesti začasno nadgradnjo in krono, ki se jih kasneje zamenja s trajnimi. Trajna krona bo popolnoma prilagojena pacientu in nove krone ne bo možno ločiti od njegovih naravnih zob.

V primeru primanjkljaja večjega števila zob, se na vsadkih izdelujejo mostički, ki so najprimernejši nadomestek za naravne zobe, tako estetsko kot funkcionalno.

Pri izgubi vseh naravnih zob, ko gre za popolnoma brezzobo čeljust, lahko izdelamo fiksni mostiček ali zobno protezo, ki jo namestimo na vsadke. Če je v čeljusti dovolj kosti za namestitev 6-8 vsadkov, je najboljša opcija izdelava fiksnega mostička. Dobro razporejeni vsadki bodo zagotovili odlično stabilnost mostička in naraven izgled.

Zobni vsadki
Zobni vsadki

Če v čeljusti ni dovolj kosti za izdelavo fiksne rešitve, če je ni možno niti nadoknaditi, je izdelava semi-fiksne rešitve dobra opcija. Za to rešitev je potrebno namestiti 2-4 vsadke. Na njih se namesti protezo, ki je sicer občutno trdnejša, ker je nameščena na vsadke, toda delno je mobilna in se jo lahko sname.

Vsadki so revolucionarno odkritje v stomatologiji in dentalni medicini. Omogočajo Vam možnost, da povrnete svoje zobe in jih začutite tako, kot bi bili naravni. Na ta način Vam izboljšate kvaliteto svojega življenja, dvignete samozavest in povrnete mladosten videz.

KATERE SO PREDNOSTI NAMESTITVE ZOBNIH VSADKOV?

Prednosti namestitve zobnih vsadkovSam postopek namestitve vsadkov je kratkotrajen in popolnoma brez bolečin, ker se odvija pod lokalno anestezijo. Nameščeni vsadek ima funkcijo korena zoba, ki predstavlja temelj za protetično nadgradnjo. Uspešnost tega posega je nad 98%, čeprav gre za enega najzahtevnejših stomatoloških posegov. Kvalitetno nameščen vsadek ob upoštevanju navodil stomatologa lahko traja doživljenjsko. Kontraindikacije so zelo redke in se pojavljajo zgolj pri pacientih s težjo obliko osteoporoze.

IMPLANTOLOGIJA V ZAGREBU

Implantologija je najhitreje rastoča veja stomatologije. Hrvatski implantologi sodijo v sam vrh evropske in svetovne implantologije.