Zobozdravstveni Blog

Zobozdravnik in Hrvaška

Zobne prevleke in mostički

Zobne prevleke in mostički

By admin on januar 30, 2019 in Zbozdravnik in Hrvaška

Kadar je kakšnega zoba še zelo malo in ga v večini nadomešča plomba, ki ne more doseči pravilne oblike zoba, ali kadar je zob močno odlomljen in ostane le korenina, ga je pogosto še mogoče oskrbeti in ni nujno, da je tak zob izgubljen.

“Prevleke nudijo rešitev, kadar so zobne krone zelo okvarjene in jih ni mogoče obnoviti s plombiranjem.”
Prevleke izdelamo, kadar so zobne krone zelo okvarjene in jih ni mogoče obnoviti s plombiranjem, lusko ali inlayem.

Naredimo lahko porcelanske prevleke z ogrodjem, izdelanim iz posebne temu namenjene kovine, ali belo izdelano iz cirkona po CAD CAM tehnologiji (računalniška tehnika frezanja ogrodja iz v naprej pripravljenega keramičnega bloka). Na tako ogrodje zobni tehnik izdela prevleko v večplastni tehniki, ki kar najbolje posnema naraven zob.

Kadar je zobna krona tako okvarjena, da imamo le še korenino, naredimo v korenino zatiček, ki ga nad dlesnijo oblikujemo kot obrušen zob. Nanj naredimo prevleko.

Kadar manjka zob ali skupina zob, najprej ocenimo situacijo sosednjih zob. V kolikor so nepoškodovani in nimajo plomb, ocenimo možnost nadomestitve zob z implantati, na katere naredimo prevleke. Kadar so sosednji zobje okvarjeni ali močno plombirani in bi bilo dobro, da so oskrbljeni s prevlekami, je možno, da zanje izdelamo mostiček, lahko pa jih samostojno oskrbimo s prevlekami in vrzel oskrbimo z implantati, na katere naredimo prevleke.

Morebitne boleče posege delamo pod anestezijo.

zobni mostički
Zobni mostički

Zobne krone (zobne prevleke) in zobni mostički so individualni protetični nadomestki, ki služijo za estetsko in funkcionalno rekonstrukcijo. Manjkajoči zobje lahko privedejo do bolezenskih sprememb pri ugrizu, premikanju in nagibanju zoba, poškodbe čeljustnega sklepa, razvoja periodontalnih bolezni in nastanka novih kariesov. Zato se uporabljajo umetni zobje.

Uporabljamo jih, ko so naravni zobje zelo poškodovani in/ali estetsko nesprejemljivi. Lahko se postavijo na naravne brušene zobe ali na vgrajene zobne vsadke, da bi z njimi zaprli luknjo, ki je nastala v zobnem nizu zaradi izgube naravne zobne krone. Če so postavljeni na naravne zobe, je treba zobe predhodno zbrusiti.

Zobni mostički in zobne krone so izdelane iz dentalne keramike ali kompozitov, ki se dodajajo na konstrukcijo, ki je lahko lita (kobalt-krom, zlate zlitine ..), ali pa so izdelane z CAD / CAM tehnologijo (cirkon, aluminijev oksid, titan, kobalt-krom).

Zob, ki se obdeluje, oz. nadomešča, je treba najprej zbrusiti.

Po brušenju se vzame odtis preostalega dela po katerem se potem izdeluje zobna krona.

Z zobnimi mostički se nadomesti en ali več manjkajočih zob.

Krone in mostički so v osnovi razdeljeni v dve skupini:
– Kovinsko – keramične krone/mostički
– brezkovinske ali popolnoma keramične krone, oz. cirkon krone/mostički in e.max krone.