Evropski oblak

Številna podjetja se odločajo za najem vozil prek rent a car podjetij

Še pred nekaj leti je bilo na našem trgu le nekaj rent a car podjetij, tako da se med njimi sploh ni mogla razviti prava konkurenca. V zadnjem desetletju pa se je število rent a car ponudnikov v naši državi močno povečalo. Nekateri so celo mnenja, da se je njihovo število podvojilo. Ta podatek je zelo ugoden za vse potencialne uporabnike, ki razmišljajo o najemu vozila v poslovne ali privatne namene. Mnoga podjetja so po primerjavi stroškov, ki jih imajo z vzdrževanjem svojega voznega parka, ugotovila, da se jim veliko bolj izplača najem vozil prek rent a car podjetja. 

Tako so uspeli zmanjšati direktne in pa tudi indirektne stroške. Direktni stroški so tisti, ki vključujejo kupnino za avto oziroma plačevanje lizinga. V to kategorijo stroškov spadajo tudi stroški servisiranja vozil ter letnega plačila zavarovanja vozil. Med indirektne stroške pa spada plačilo zaposlenega, ki je skrbel za vozni park. Mnogokrat je prišlo tudi do dramatičnih situacij, ko se je pokvaril avtomobil, ki je bil namenjen za poslovno potovanje v tujino in je bila okvara take narave, da se ni mogla nemudoma odpraviti. Skoraj vsako podjetje se je kdaj že znašlo v podobni situaciji. V takih primerih so bili primorani najeti vozilo prek rent a car ponudnika. 

Nekatera podjetja so tako prvič prišla v stik s poslovnim najemom vozil in dobila priložnost, da so se podrobneje seznanila s prednostmi takega najema. Mnoga podjetja so naredila lastne analize in izračune, ki so v večini primerov pokazali, da je poslovni najem vozil ugodnejši od lastnega voznega parka. K temu je veliko pripomoglo tudi znano dejstvo, da cena rabljenega vozila drastično pade, saj je avto po petih letih vreden le še polovico denarja, ki smo ga zanj odšteli ob nakupu.